Forexnews.bg
Очаквания за спад в производството на ОПЕК оскъпиха петрола ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 16 Ноември 2018 11:14

oil-06Цените на петрола нараснаха в петък на фона на очакванията за спад на доставките от ОПЕК, въпреки че рекордно производство в САЩ спадна. Щатският суров петрол поскъпна с над 50 цента и се търгува вече при нива от над 57 долара за барел. Така суровината е вече с 1.5 долара над най-ниските си стойности постигнати по-рано през тази седмица. Брентът също добави над 0.6 долара към стойността си и се търгува трайно над 58 долара за барел.

Поскъпването в цената на "черното злато" се случи, след като стана ясно, че Саудитска Арабия планира ОПЕК да намали производството си с около 1.4 милиона барела, или 1.5% от световното предлагане.

 

Въпреки моментния ръст в цената на петрола, от щатската инвестиционна банка Morgan Stanley предупредиха, че вече има ограничения от доминирания от Близкия изток производител, но за картела това може да не доведе до желания ефект.

Поради структурата на свръхпредлагането, което се е появило на пазара от рекордно производство в много страни, Morgan Stanley предупреди, че "съкращенията от ОПЕК са временни, защото всичко, което могат да направят, е да пренасочат производството от един производител към към друг".

Рекордната продукция означаваше, че запасите от суров петрол в САЩ отчитат най-голямото седмично увеличение от близо две години насам. Износът на САЩ се е увеличил с почти една четвърт от началото на годината. 

Запасите на суровината са нараснали с 10.3 млн. барела през седмицата до 9 ноември, до общо 442.1 млн. барела, най-високото ниво от началото на декември 2017 година.

Това увеличение е допринесло за намаляването на цените на петрола с около една четвърт от началото на октомври, което за мнозина беше изненада.