Forexnews.bg
Срив при петрола със 7% - близо сме до дъното!? ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 14 Ноември 2018 08:14

oil-106913 960 720Цените на петрола се понижиха във вторник, като щатският суров петрол се понижи до най-ниското си ниво от началото на годината, простирайки загубата си до 12-та поредна сесия. Това бе най-дългата му губеща серия от 1983-та година. Суровината е в мечи пазар.

Междувременно фючърсите за природен газ скочиха с повече от 8%, за да се установят на най-високото си ниво от близо четири години, тъй като горивото за отопление продължи да се покачва в отговор на очакванията за силно зимно търсене.

Вчера щатският петрол загуби 4.24 долара, или 7.1% от стойността си, за да приключи сесията при ниво от 55.69 долара за барел, или най-ниското му ниво от 16-ти ноември на миналата година. Процентното понижение пък, бе най-голямото от над три години насам, според данни на Dow Jones Market Data.

"САЩ стартираха всичко с налагането на санкции върху Иран. След това промениха решението си в последния момент. Иран все още произвежда и продава" заяви Мат Бадиали, старши анализатор в Banyan Hill Research.

Същевременно саудитците увеличиха производството си, за да компенсират очаквания спад на Иран, "което означава, че на пазара има твърде много петрол, допълни още експертът.

Увеличаването на производството и омекотяването на санкциите Върху Иран, помогнаха да се допринесе за намаляване на цените на петрола.

И все пак Бадиали заяви, че Саудитска Арабия е близо до върха на производствените си мощности и не може да поддържа този темп за дълго, така че "в момента сме на върха на доставките, след налагането на санкциите върху Иран. "

"Очаквам това да бъде дъно на цените на петрола", каза Бадиали.

По подобен начин Оуен Уилямс, основател на анализа на Уилямс Маркет Анализ, смята, че "цените на петрола превишават спада, тъй като икономическото влошаване ... все още не е налице, а страховете за доставка са преувеличени".

След като WTI попадна в мечи пазар миналата седмица, определена като спад от най-малко 20% от неотдавнашен връх - Доналд Тръм в понеделник добави към загубите на петрола, като изрази неодобрение относно потенциалното намаляване на производството от Саудитска Арабия и ОПЕК. Тръмп заяви, че цените на петрола "трябва да бъдат много по-ниски въз основа на предлагането!"

Във вторник световният бенчмарк Брент петрол официално навлезе на мечи пазар. Той се търгува с 24% под върха си, след като загуби 4.65 долара, или 6.6% до ниво от 65.47 долара.

"Всеки, който смята, че устните атаки към ОПЕК на президента на САЩ ще приключат след изборите в Конгреса на САЩ, сбърка. Въпросът сега е как ще реагират Саудитска Арабия и ОПЕК ", каза анализатори от Commerzbank в писмо до клиентите.

Енергийната администрация информира във вторник, че прогнозира увеличение на продукцията на петрол от седем големи щата в САЩ от 113 000 барела дневно през декември до 7,944 млн. барела на ден. В сряда излиза месечният отчет за петрола на Международната енергийна агенция.

Седмичните данни за доставките на петрол в САЩ ще бъдат публикувани в четвъртък, един ден по-късно от обичайното, поради празника на ветераните. Анализаторите очакват правителствената агенция да отчете увеличение от 2,3 милиона барела суров петрол за седмицата, приключваща на 9 ноември. Това ще е осмо поредно седмично увеличение.