Forexnews.bg
Спад при металите, петролът навлиза в мечи пазар ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 09 Ноември 2018 12:55

gold-9Силата на щатския долар, след като Фед намекна вчера за четвърто повишение на лихвите, през декември, се отрази изключително неблагоприятно върху суровините. Най-силно засегнати бяха благородните метали и петролът.

Всъщност, петролът навлезе в мечи пазар, за какъвто се говори при спад с 20% или повече от наскорошен връх. По обяд, ценната суровина се търгува при нива от под 60 долара - при 59.50 долара за барел, при най-високи стойности от над 70 долара от миналия месец.

Сега както петрола тип брент, така и американския сурови петрол са поевтинели с около 20% през октомври след последните четири години на нарастване.

Спадът в цените на петрола през последните седмици следва ралито между август и октомври, когато суровият петрол се покачваше и спадаше преди повторното въвеждане на санкциите срещу иранския износ на петрол, който започнаха да действат от 5 ноември.

Санкциите обаче няма да окажат съществено влияние върху предлагането на петрол на пазара, както се очакваше първоначално, след като Вашингтон предостави възможност на 8 страни-най-големи купувачи на ирански петрол да продължат да доставят суровина от Иран още 180 дни.

Анализатори заявиха, че основният ценови натиск, произтича от нарастване на предлагането, въпреки санкциите на САЩ срещу Иран, които започнаха да действат от началото на тази седмица, както и опасенията от забавяне на световната икономика.

Сериозни загуби отбелязаха и цените на благородните метали. Среброто поевтиня до нива от 14.35 долара за унция, а златото се върна при нива под 1 220 долара за унция. Съотнесена към цената на среброто, тази на златото е при рекордна висока стойност от над 85, което се е случвало изключително рядко в исторически план и винаги е било следвано от изпреварващо представяне в цената на среброто, спрямо тази на златото.