Forexnews.bg
Златото отстъпи от тримесечния си връх ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 30 Октомври 2018 09:37

gold-platinum-comparisonЗлатото се понижи в понеделник, отдалечавайки се от най-високото си ниво за последните три месеца, достигнато предходната сесия. Силният долар и възстановяването на интереса към рискови активи, до голяма степен предопределиха загубата за жълтия метал.

Спот цената на златото загуби 0,6% от стойността си - до нива от 1,225.71 долара за тройунция. Фючърсите на благородния метал се обезцениха с 8,20 долара, или 0,7%, до 1,227.60 долара.

"След силата на долара, която виждаме тази сутрин, е трудно за златото да отбележи ръст отвъд тримесечните си върхове", според Боб Хаберкорн, старши пазарен стратег в RJO Futures

"Въпреки нестабилността, която виждаме при акциите (понеделник), ако златото все още не успява да намери пътя нагоре, това сочи, че статута му на спасителен актив е изчерпан напълно", допълни още експертът.

Перспективите за по-високи лихвени проценти в САЩ съдействат за поскъпване на долара и поевтиняване на метала. Инвеститорите обаче, трябва да започнат да мислят и за по-високата инфлация, която традиционно оказва благотворно въздействие върху метала.

Доларът се върна към 10-седмичния връх в петък спрямо кошницата от основните си конкуренти, правейки златото по-скъпо за притежателите на други валути.

Американските акции се повишиха в понеделник, след широкото покачване на европейските пазари, което доведе до намаляване на интереса към безрисковите активи. Силните загуби на пазарите в петък обаче, доведоха до достигане на нива от златото при 1 243.32 долара, невиждани от 17-ти юли насам.

Доларът също така поскъпна спрямо еврото, след като германският канцлер Ангела Меркел заяви, че няма да иска да се кандидатира за ръководител на партията си в ХДС.

"Златото все повече се нуждае от подкрепа на централните банки, за да се издържи по-високо.", каза анализаторът на Saxo Bank - Оле Хансен.

Хедж фондовете и мениджърите на парични инструменти намалиха нетните си къси позиции в злато до най-малките им нива от средата на юли, сочат данни.

Банките и брокерите са намалили прогнозите си за средната цена на златото за тази година и 2019 г., но все пак очакват скромен ръст, сочи проучване на Ройтерс.

От техническа гледна точка, непосредствената подкрепа за златото е около 14-дневната плъзгаща се средна стойност от 1,224 долара и след това 1,220 долара - 100-дневната плъзгаща се средна стойност, смята Александър Зумпфе, търговец на ценни метали в Heraeus.

Среброто падна с 1,3% до 14,42 долара. Паладият, който достигна рекордните 1,150,50 долара за тройунция миналата седмица, падна с 0,9% до 1 094,30 долара, докато платината се повиши с 0,5% до 834 долара. Недостигът на паладий и излишъците от платина обърнаха обичайната йерархия между двата метала, които се използват в каталитичните преобразуватели, за да се намалят емисиите от превозните средства.