Forexnews.bg
Златото с тримесечен връх, след срива на индексите от петък ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 29 Октомври 2018 08:06

gold-platinum-comparisonАмериканските индекси се понижиха рязко в петък, докато инвеститорите преживяха още една волатилна сесия на Уол Стрийт.

Dow Jones затвори с 296.24 пункта по-ниско при 24 688.31 пункта, след понижението му с 539 пункта по-рано през деня.

Европейските пазари затвориха с понижения във петък, повлияни от спадовете на американските индекси, след спада на технологичните компании Amazon и Google обявявайки спад на очакваните резултати, коментираха анализатори от ИП Евро-Финанс АД.

Цените на петрола се повишиха в петък, подкрепени от очакванията, че санкциите върху Иран ще затегнат доставките на петрол, като фючърсите за суров петрол се понижават за трета поредна седмица, тъй като спадът на фондовите пазари и тревогите за търговските войни помрачиха перспективите за търсене на гориво.

Златото се повиши в петък до повече от три месеца, като инвеститорите се насочиха към убежище на фона на силния спад на фондовите пазари по целия свят. Благородният метал се бе прицелил към четвъртата си седмица на печалба.

Спот цената на златото се повиши с 0.2% до 1 234.35 долара за тройунция, като по-рано през деня се повиши с близо 1% до 1 243.32 долара, достигайки най-високото си ниво от средата на юли.

След като станаха нетни купувачи през 2010 година, централните банки купуват средно по 114,9 тона на тримесечие. Нетните инвестиции в злато станаха още по-концентрирани след 2013 като Русия, Турция и Казахстан са виновни за 50% покупките през последните 5 години.

*Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.