Forexnews.bg
Ръст на щатските запаси от петрол обезцениха суровината ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 25 Октомври 2018 10:17

oil-06Запасите на петрол в САЩ нараснаха с 6.3 милиона барела до 422.8 милиона барела, според данни на държавната Агенция за енергийна информация (EIA). Това бе петото им поредно седмично увеличение.

Данните съдействаха за поевтиняването на петрола с около един процент днес. Най-голямото понижение на щатските индекси от 2011-та година насам, също съдейства за лошото представяне на петрола на международните пазари.

Фючърстие на европейския суров петрол тип Brent се понижиха със 75 цента или с 1%, до 75.42 долара за барел спрямо нивата при затваряне на търговията в сряда. Фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) поевтиняха с 59 цента или с 0.9%, до 66.23 долара за барел под последната сделка в сряда.

Пазарите на петрол остават нервни преди американските санкции срещу иранския износ на суров петрол, които ще започнат да действат от 4 ноември. Петролът WTI е спаднал почти с 10% през октомври, докато понижението на Brent е с почти 9%.

Пазарите бяха засегнати сериозно през този месец от редица притеснителни обстоятелства, включително китайско-американската търговска война, поскъпването на валутите на развиващите се пазари, повишаване доходността на облигациите, както и проблемите в Италия, свързани с бюджета за 2019 година.

Според източници от Вашингтон, китайските петролни компании Sinopec и China National Petroleum Corp (CNPC) не са поръчали петрол от Иран през ноември поради опасения, че нарушаването на санкциите може да повлияе на глобалните им операции.

Китай е най-големият купувач на ирански петрол и спирането на вноса на суровината от Иран означава, че много от тях ще трябва да търсят алтернативни доставки от друго място.

Някои доставки може да дойдат от Съединените щати, където производството и запасите на суров петрол са високи.

Данните на EIA за добивите останаха непроменени, до 10.9 милиона барела на ден, малко под рекордните 11.2 милиона барела, достигнати в началото на октомври.