Forexnews.bg
Петролът със спад след отговорната функция на Саудитска Арабия ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 23 Октомври 2018 11:43

Петролът поевтиня днес, след като водещият производител в ОПЕК - Саудитска Арабия обеща да играе "отговорна функция" на пазарите на петрол. Инвеститорите са нервни с наближаване на санкциите върху Иран, които ще влязат в сила от 4-ти ноември, а вече се усеща намалялото производство от страната, с над 500 000 барела на ден.

Брентът загуби над 20 цента от стойността си и се търгува при нива от 79.6 долара за барел, или под ключовата психологическа граница от 80 долара за барел. Американският суров петрол загуби малко по-малко - около 10 цента от стойнстта си, но и той е под ключовата граница от 70 долара за барел.

Основният износител на суров петрол в Персийския залив - Саудитска Арабия, обеща да направи всичко възможно за балансиране на петролните пазари и в среда на намалели прогнози за ръста на търсенето на "черното злато". Това се случва, въпреки все по-голямата изолация на страната, след изчезването на журналиста Джамал Хашоги.

Според пазарни наблюдатели, производството на кралството се очаква да нараства, за да не загуби тя от пазарния си дял, в среда на висока цена на петрола.

От J.P. Morgan заявиха в съобщение до клиентите си, че повишават прогнозата си за цените на Brent за 2019 г. до 83,50 долара за барел, като уточняват, че тази прогноза е предизвикана от „предстоящите санкции срещу Иран и силно намаляващия свободен капацитет".

Не всички са толкова убедени, че петролът ще поскъпне рязко. Брокерската компания Eastport обяви, че цените на суровия петрол "се очаква да спаднат през следващите месеци, тъй като нарастващото производство в САЩ ще компенсира повишеното търсене в световен мащаб".

От друга щатска инвестиционна банка - Goldman Sachs заявиха в началото на седмицата пък, че не очакват цената на брента да достигне до така "шушуканите" 100 долара за барел.