Forexnews.bg
Петролът се насочва към втори седмичен спад ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 19 Октомври 2018 09:07

oil-106913 960 720Цените на петрола поскъпнаха в петък, заради нарастващо търсене на суровината в Китай, вторият по големина потребител на петрол в света. Цените обаче се насочват към спад за втора поредна седмица на фона на нарастващото притеснение около търговската война между Китай и САЩ, която ограничава общата икономическа активност.

Към 8.30 часа българско време фючърсите на европейския вид суров петрол Brent се търгувах ана ниво от 79.51 долара за барел, което е нарастване с 22 цента, или с 0.3 процента спрямо цената при затваряне на търговията в четвъртък. В същото време фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) поскъпнаха с 19 цента, или с 0.3%, до 68.84 долара за барел.

За отминаващата седмицата Brent най-вероятно ще отчете 1.1% загуба, а фючърсите на WTI се понижиха с 3.5%, като и двата вида суров петрол са на загуба за втора поредна.

Производството на рафинерии в Китай, вторият по големина вносител на петрол в света, се повиши до рекордните 12.49 млн. барела на ден през септември, тъй като някои независими предприятия започнаха операции след продължителни прекъсвания през лятото, за да увеличат запасите от бензин и дизел, съобщи правителството в петък. Потреблението на рафинерии може да се повиши през четвъртото тримесечие, тъй като няколко държавни китайски рафинерии възстановяват работа след годишна профилактика.

На фона на нарастващото производство от рафинериите, Китай обяви в петък най-слабия си икономически растеж от 2009 г. насам през третото тримесечие, като брутният вътрешен продукт се увеличи само с 6.5%, но липсват оценки за причините. По-слабите от очакваните икономически данни породиха опасения, че търговската война на страната със САЩ започва да оказва влияние върху растежа на икономиката, което може да ограничи търсенето на петрол в Китай.

Загрижеността за търговската война в съчетание с натрупаните запаси от петрол в САЩ, съобщени в четвъртък, може да ограничат нарастването на цените на петрола през деня. Запасите на суров петрол в САЩ са нараснали миналата седмица с 6.5 милиона барела, което е четвъртото поредно седмично увеличение, и е почти три пъти по-голямо от прогнозите на анализаторите, съобщи държавната Агенция за енергийна информация (EIA).

"Докладът за ежеседмичното състояние на петролните запаси се оказа шок за пазарните участници, въпреки бичите нагласи на някои от тях", коментира Стивън Иннес, ръководител на търговията за Азиатско-Тихоокеанския реги на OANDA в Сингапур.

Търговските запаси се покачиха рязко, въпреки че производството на суров петрол в САЩ се понижи с 300 000 барела на ден, до общо 10.9 млн. барела миналата седмица, като последица от временно затваряне на офшорни съоръжения в Мексиканския залив заради урагана „Майкъл".

Междувременно износът на петрол в Иран може да се е увеличил през октомври, след като се понижи в предходния месец септември, тъй като купувачите наддават за повече петрол, преди да започнат да действат санкциите на САЩ от 4 ноември.

Доказателство за това е огромното количество ирански суров петрол, което се очаква да пристигне в североизточното китайско пристанище на Далиан този месец и в началото на ноември, преди да влязат в сила санкциите на САЩ по отношение на Иран, според ирански корабен източник и данни от Refinitiv Eikon.

Общо през октомври и началото на ноември се очаква да пристигнат общо 22 милиона барела ирански суров петрол, доставени със супертанкери, собственост на националната иранска компания (NITC). През пристанището Далиан обикновено се доставят между 1 милион и 3 милиона барела ирански петрол всеки месец, според данни от януари 2015 г.

Източник: Infostock