Forexnews.bg
Санкциите на Тръмп могат да отведат петрола до 100 долара за барел ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 12 Септември 2018 09:54

oil-06Тръмп не иска скъп петрол, защото той води до повишение на бензина по щатските бензиностанции и негодувание сред американските потребители. Парадоксът е, че именно Тръмп може да инициира поскъпване на петрола до нови върхове, заради наложените санкции върху Иран.

Според пазарни наблюдатели, ако санкциите на президентската администрация напълно заличат предлагането на петрол от Иран, цената на петрола е много вероятно да достигне до 100 долара за барел.

Проблемите са няколко. На първо място и основния такъв е, че няма кой да компенсира загубата на предлагане от ОПЕК. Страните от ОПЕК произвеждат на ръба на силите си и не разполагат с достатъчен свободен капацитет, за да заместят иранския петрол.

Иран произвежда около 3 милиона барела на ден, а според експерти, санкциите на САЩ, ще намалят това производство с между 1 и 1.5 милиона барела.

В допълнение, търсенето на петрол в момента е доста силно, а забавянето, следствие на потенциално забавяне на ръста на световната икономика, като резултат от търговската война между САЩ и Китай, ще се случи с известно забавяне.

Казано по друг начин, налице е реална опасност от недостиг на предлагане през зимния сезон, когато традиционно търсенето на петрол и петролни продукти е доста силно.

А пълните санкции на САЩ срещу Иран ще влязат в сила от началото на ноември. Или съвсем скоро...

Вчера петролът отбеляза сериозен ръст, като щатският суров петрол добави 1.87 долара към стойността си до нива от 69.4 долара за барел. Или отново се връща за тест на психологическата граница от 70 долара за барел, която бе моментно преодоляна през миналата седмица.

Според технически анализатори, трайното преодоляване на 70 долара, може бързо да отведе цената на петрола при следващото ключово ниво на съпротива от 75 долара за барел, а после и към 80 долара.

А за високата цена на петрола, може да бъде обвинявана само и единствено администрацията на Тръмп. Както се казва, „това, което си причиниш сам на себе си, никой друг не може да ти го причини“. Дали цената на горивата, няма да са капката с която ще прелее чашата на търпение на американците, предстои да видим съвсем скоро.