Forexnews.bg
Петролът поевтинява металите близо до дъната си ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 17 Август 2018 11:19

oil-graph-pictureБлагородните метали се оттласнаха леко от дъната си, но остават близо до най-ниските си стойности. Опасността за тях още не е отминала, като напълно е възможно да станем свидетели на тест на най-ниските им стойности. Златото продължава да се търгува при нива от под 1 180 долара, а среброто е при нива от около 14.60 долара. Платината се отдалечи в най-голяма степен от 14-годишното си дъно, търгувайки се при нива от близо 780 долара, спрямо дъното от 756 долара вчера.

Петролът се понижи, като рано тази сутрин се върна до нивото си на затваряне от вчера при 71.45 долара за барел брент и 65.50 долара за барел щатски суров петрол.

Брентът върви към трети пореден седмичен спад, като ако затвори при текущите си нива, загубата му би била в размер 2%. 

Данните от сряда показаха големи търговски запаси от петрол в САЩ, което породи опасения относно перспективите за търсене на горива, а допълнителен фактор за нарастване на запасите на суровината и повишените продажби на индустриални стоки се оказа турската финансова криза.

Китай и Съединените щати взаимно си приложиха няколко групи от вонсни тарифи, с което застрашиха допълнително износа в размер на стотици милиарди долари, което би могло да навреди на световния икономически растеж.

В същото време кризата с турската лира, разтърси развиващите се пазари и се отрази на акции, облигации и суровини.

Американските данни в сряда от държавната Агенция за енергийна информация (EIA) показаха, че производството на суров петрол е нараснало със 100 000 барела на ден, до общо 10,9 милиона барела през седмицата, която завърши на 10 август.

В същото време търговските запаси са нараснали с 6.8 милиона барела, което представлява най-голямото седмично повишение от март миналата година насам.

Азиатското търсене на петрол показва признаци на забавяне, тъй като търговските спорове и по-силният долар привличат едни от големите купувачи на суровината в света да намаляват поръчките.