Forexnews.bg
Петролът с тежки загуби вчера ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 09 Август 2018 09:45

oil-graph-pictureПетролът отбеляза сериозни загуби вчера, следствие на ескалацията на търговското напрежение вчера между САЩ и Китай.

Китай заявиха, че „няма да се предават“ и наложиха нови вносни мита на американски стоки на стойност над 16 милиарда долара. В същото време Тръмп заплаши за налагане на мита на стоки на нова стойност от 200 милиарда долара.

Това инициира поевтиняване на брента с над 3%, до под 72 долара за барел, на международните пазари. Рано днес, суровината възстанови част от загубата си, като добави 30 цента до 72.50 долара за барел.

Щатският суров петрол добави 20 цента до 67.10 долара за барел, след загуба от 3.2% вчера. До голяма степен цената на петрола се подкрепя от опасенията, че новите санкции на Иран ще доведат до спад в предлагането.

Иран, който произвежда около 3 милиона барела петрол на ден, се очаква да намали износа си до 2 милиона барела.

САЩ възобнови санкциите за някои отрасли във вторник срещу Иран, третият по големина производител на суровината в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Санкциите няма да засегнат директно иранския петрол до ноември, въпреки че президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че иска колкото е възможно повече страни да намалят вноса на ирански петрол и да го прекратят.

Опасенията на инвеститорите са, че търговската война между САЩ и Китай, ще навлезе в крайна фаза и залогът за двете страни ще е „всичко, или нищо“. А това от своя страна би довело до сериозно забавяне на щатската икономика.

Китай е най-големият вносител на суров петрол в света, като през миналия месец е внасял по средно 8.48 млн. барела на ден, при 8.18 млн. барела дневно година по-рано, и 8.36 млн. барела през юни.

Държавната щатска енергийна агенция, съобщи вчера, че търговските запаси на петрол са намалели с около 1.4 милиона барела за изминалата седмица. Бензиновите запаси обаче, изненадващо са нараснали с 2.9 милиона барела.