Forexnews.bg
Нов удар за благородните метали и петрола ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 08 Август 2018 14:03

gold-platinum-comparisonБлагородните метали и петрола, бяха подложени на разпродажби днес, след възобновеното поскъпване на щатския долар. Златото отново се върна при нива на търговия от 1 210 долара и можем да видим тест на психологическата граница от 1 200 долара за унция.

Среброто, се търгува при нива от 15.30 долара за унция, или близки до най-ниските стойности от последната една година. Платината се разменя на нива от 825 долара за унция.

Междувременно цената на петрола отбеляза известно понижение, след силното си повишение в началото на седмицата. Изнесени данни, посочиха спа в запасите на петрол и петролни продукти в САЩ, в среда на влезли в сила санкции срещу Иран.

Щатският суров петрол се понижи с близо 30 цента до 69 долара за барел, а брентът - до 73.80 долара за барел.

Можем да припомним, че брентът се върна при нива на търговия над 74 долара за барел, след като вчера в сила влязоха нови санкции срещу Иран, наложени от САЩ. Това се очаква да намали производството на Иран с около 1 милион барела, от сегашното му ниво при близо 3 милиона барела.

Иран е третият по големина производител на петрол сред членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). През май той е изнасял средно по 3 милиона барела на ден суров петрол, което е приблизително равно на около 3% от световното търсене.

Отвъд санкциите, пазарът на петрол се съсредоточи върху пазара в САЩ, където американският петролен институт заяви във вторник, че запасите на суровината са намалели с 6 милиона барела. Официалните данни се очаква да бъдат изнесени по-късно днес.

От друга страна, вносът на петрол в Китай през юли се е възстановил леко, след спад през предходните два месеца, но все още е на най-ниските нива поради намалялото търсене от страна на по-малките рафинерии.