Forexnews.bg
Петролът поскъпва, металите се оттласват от дъната си ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 07 Август 2018 12:37

oil-06Благородните метали се оттласнаха от дъната си, като златото се търгува при нива от 1 215 долара за унция, а платината – при 835 долара. Над най-ниските си стойности за последната една година, се търгува и среброто, при нива от 15.45 долара за унция.

До голяма степен за доброто представяне на металите и останалите суровини допринесе поевтиняването на долара спрямо основните валути. Еврото се търгува при нива от 1.1590, след като не успя да пробие ключовото ниво на подкрепа от 1.1500.

Паундът продължава да е по-неубедителен след липсата на решение във връзка с БРЕКЗИТ.

Петролът поскъпна, преди въвеждането на санкции на САЩ срещу Иран. Брентът отново премина над психологическата граница от 74 долара за унция и се търгува при нива от 74.20 долара за барел, а щатският суров петрол премина психологическото ниво от 70 долара за барел. Спредът между двата типа барел продължава да се стеснява.

Санкциите срещу Иранй, който през изминалия месец е изнасял близо 3 милиона барела на ден, влизат в сила по-късно днес.

Срещу санкции на Иран, се обявиха много развити страни, включително Китай и Индия.

Анализатори прогнозират, че санкциите срещу страната, се очаква да намалят износа й, поне с 1 милион барела на ден, или близо една трета от производството й в момента.

Силното търсене на петрол и петролни продукти се предопределя и от климатични фактори. Голяма част от света, е обхваната от екстремни горещини това лято, което повишава търсенето на горива с цел охлаждане.