Forexnews.bg
Златото тества 1 200 долара в първия ден на седмицата ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 06 Август 2018 14:31

GOLDФючърсите на златото завършиха седмицата при най-ниските си нива за последната над една година, следствие на продължаващото напрежение между САЩ и Китай и потвърждението на Фед за по-нататъшно повишение на лихвите. Доларът поскъпна, а това се отрази негаивно върху жълтия метал.

Фючърсите на златото с доставка през декември се понижиха със 7.5 долара, или 0.6% до 1 220 долара за унция. Златото отбеляза понижение в пет от последните шест борсови сесии. В първия ден на седмицата обаче, благородният метал продължи да губи позиции и достигна нива от 1 207 долара за унция.

Заплахата на администрацията на Тръмп да наложи мита от 25% на внос на китайски стоки в размер на 200 милиарда долара, на доведе до поскъпване на златото. Спадът на метала, става реалност в среда на възобновено повишение на индексите, които се насочват към тест на исторически най-високите си върхове от началото на годината.

Доларовият индекс, измерващ състоянието на долара спрямо шест основни валути, се повиши с 0.5% до 95.095 пункта.

Централната банка на Великобритания повиши нивото на лихвите с 25 базисни пункта, за втори път от финансовата криза насам. Решението на АЦБ обаче, не бе достатъчно, за да повиши паунда спрямо останалите основни валути. Британската валута се понижи моментно под психологическата граница от 1.30 спрямо долара.

Еврото също затвори близо до най-ниските си нива и под психологическата граница от 1.1600. Европейската валута, най-вероятно ще се насочи да тества дъното си при 1.1500, от което ще зависи бъдещото й представяне.

„Златото не се отличава с особено добри перспективи в бъдеще. То се бори с повишаващите се лихви в САЩ, като лихвите бяха повишени и във Великобритания. Със стабилизирането на ситуацията в Европа, скоро ще видим повишение на лихвите и там. Растящата доходност по безрисковите държавни облигации, ще продължат да вредят на златото“, смята Ира Епщайн, управляващ директор в компанията Linn Group.

Лихвите по десет годишните щатски държавни облигации се понижиха до 2.985%, след като преминаха през миналата седмица за момент, психологическата граница от 3%. Те приключиха при най-високото си ниво от 23-ти май, след срещата на Фед.

При другите метали, среброто загуби 6.7 цента, или 0.4% до ниво от 15.385 за унция. Медта, индустриалният метал, който е най-чувствителен към случващото се между САЩ и Китай се понижи с цент, или 0.4% до 2.738 долара за паунд.l