Forexnews.bg
Доларът поскъпва, металите се сриват! ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 03 Август 2018 10:07

dollar euroПротивно на общоприетите схващания, че доларът поевтинява в периоди на търговски войни, наблюдаваме изключителна сила на щатската валута. Рано тази сутрин, еврото поевтиня до нива от 1.1560, спрямо долара и е на път да тества критичното ниво на подкрепа при 1.1500. От това какво ще се случи след този тест, ще зависи най-вероятно средносрочното движение на единната валута.

Иначе, "зелените пари" достигнатха 14-месечен връх спрямо юана. Китай се закани в четвъртък да отмъсти, ако САЩ въведат заплахата си да повишат тарифите за износа на произведеното от азиатските народи, след като американският президент Доналд Тръмп нареди на търговските си служители да помислят за увеличаване на митата за вносни китайски стоки от 10 до 25% на китайски стоки за 200 млрд. долара.

Но тъй като САЩ внасят много повече от Китай, отколкото Китай от САЩ, инвеститорите виждат разгръщане на търговската война, причиняваща по-голeми неприятности за китайската икономика.

Цената на петрола остана стабилна днес, на фона на данните за увеличаване на запасите в най-голямата световна икономика. За изминалата седмица, запасите са се повишили с 3.8 милиона барела.

Фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) поскъпнаха с 10 цента, до 69,06 долара за барел. Фючърсите на европейския вид петрол Brent са стабилни, но отстъпват леко с 5 цента, до 73,40 долара за барел.

Сериозни проблеми, следствие на поскъпването на долара имат металите. Златото се понижи тази сутрин близо до психологическата граница от 1 200 долара за унция и изглежда, че ще бъде тествана. Среброто се търгува при 16.20 долара за унция, а платината - при 823 долара.

"Изглежда, че пазарите реагират на търговската война между САЩ и Китай, тъй като САЩ са победители, докато Китай е губещият", коментира на „Ройтерс" Масафуми Ямамото, главен валутен анализатор в Mizuho Securities. Той уточнява, че китайските пазари обикновено са слаби, а слабостта на юана е в основата на силата на долара.

Китайският офшорeн юан, който е подложен на напрежение от месеци поради притеснения за търговския разрив, отслабна до 6.8975 за долара, което е най-ниското си ниво от 15 май 2017 г., преди да се задържи леко на това ниво и да продължи търговията на ниво от 6.8888 юана за долар.

Китайският офшорен юан за кратко се понижи в четвъртък до 6.8767 за долар, което е най-ниското ниво от 25 май 2017 г., а при затваряне на търговията вчера достигна ниво от 6.8681 юана за долар.

Паундът се търгува в петък за 1.3020 долара, след като се понижи слабо от двуседмичното си най-ниско ниво от 1.3006 долара, по-рано през деня.

В четвъртък британската валута се понижи с 0,8%, след решението на BoE да вдигне лихвените проценти. Управителят на банката на Марк Карни заяви, че паричната политика е необходима, за да "вървиш напред, да не се връщаш ", като същевременно изразява притеснения за рисковете, свързани с Brexit.

„Ако се приеме твърд като скала Brexit, може да доведе до по-високи вносни тарифи и други строги правила на границата, което ще навреди на икономиката на Обединеното кралство", предупреди Ямамото от Mizuho Securities. Той уточни, че това имат предвид търговцита, за да не се възползват напълно от ястребските послания на централната банка на Англия.

Още по темата: