Forexnews.bg
Металите и брентът поевтиняват ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 02 Август 2018 10:04

oil-06Поскъпването на щатския долар, след като Фед намекна, че ще повишава нивото на лихвите още през тази година, оказа неблагоприятно въздействие върху цените на благородните метали и петрола

Среброто се понижи до нива от 15.40 долара за унция, докато платината падна до 815 долара за унция. Златото се търгува рано тази сутрин при нива от 1 217 долара за унция.

Петролът също се повлия от поскъпването на „зелените пари“ и продължи спада си от последните два дни. Можем да припомним, че в сряда суровината загуби 2.5% от стойността си.

Рано тази сутрин брентът се търгува при нива от 71.90 долара за барел, а щатският суров петрол – при ниво от 68.4 долара.

Цените на петрола се влияят от последиците от продължаващото напрежение в световната търговия, но пазарните участници се притесняват от всяко забавяне на икономическия растежа в целия свят.

"Ясна дефиниция какво точно от макропоказателите очаква пазарът и кога ще бъдат постигнати те, все още няма, но при всички случаи нестабилността около икономическия растеж ще натиска цените надолу", коментира за „Ройтерс" Джонатан Барат, главен инвестиционен директор в Ayers Alliance в Сидни.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се стреми да увеличи натиска върху Китай за търговски отстъпки, като обяви, че ще увеличи на 25% вносното мито за китайски стоки на обща стойност 200 млрд. долара. В отговор Китай обяви, че ще отвърне на удара, ако Съединените щати предприемат допълнителни увеличения на митата.

„Напрежението между САЩ и Иран също подкрепя пазара и повишава цените", каза Барат.

Съединените щати смятат, че Иран се готви да извърши голямо военно учение в Персийския залив през следващите дни на фона на засиленото напрежение между Вашингтон и Техеран, съобщи администрацията на Белия дом за „Ройтрес".

Решението на американския президент Доналд Тръмп да се оттегли от международната ядрена сделка и да възстанови санкциите срещу Иран разгневи Техеран. Високопоставени ирански официални лица предупредиха, че страната няма да се откаже лесно от подновената американска кампания за задушаване на жизненоважния за Иран износ на петрол.