Forexnews.bg
Петролът приключи юли с повишение между 6 и 7% ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 01 Август 2018 09:19

oil-06Спекулациите за намиране на решение в Червено Море, както и данните за изненадващ ръст на запасите от петрол, съдействаха за поевтиняването на петрола. Можем да припомним, че в началото на седмицата брентът почти достигна отново границата от 75 долара за барел.

Опасенията от задълбочаване на търговската война между САЩ и Китай и потенциалното забавяне на икономическия ръст в Азия, следствие на това - доведоха до загуби на брента с 30 цента до нива от под 74 долара за барел.

Загуба от близо 40 цента, регистрираха и фючърсите на щатския суров петрол. Заедно със спада от вторник, понижението на петрола възлиза вече на близо 2%.

И все пак, юли бе добър месец за петрола. През седмия месец на годината, брентът добави 6% към стойността си, а американския суров петрол - близо 7%. 

Изнесените вчера данни посочиха ръст на запасите в САЩ с 5.6 милиона барела, докато очакванията бяха за понижение от 2.8 милиона, според данните на Ройтерс. Днес ще са официалните данни на енергийното министерство.

Пазарните участници също така се притесняват забавения икономическия растеж, най-вече в Азия, а търговският спор между Съединените щати и Китай отново ескалира.

Миналия месец Китай и САЩ въведоха вносни тарифи от 34 милиарда долара и през август се очаква още една нова група стоки да бъде обложена с вносно мито на стойност 16 милиарда долара.

Затова и очакванията са напрежението в търговията да ескалира още повече, тъй като администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп е на път да увеличи на 25% вносната тарифа за стоки за 200 млрд. долара, в сравнение с първоначалното предложение за 10-прочентно мито.

Още повече, че икономическият растеж на две от най-големите икономики в света - китайската и японската, се забавя.