Forexnews.bg
Петролът поскъпва, металите близо до дъната си ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 31 Юли 2018 09:39

oil-1В очакването на решението на Фед и въпреки поевтинявянето на долара, спрямо останалите основни валути, металите продължават да се търгуват близо до най-ниските си нива. Златото е при нива от около 1 220 долара за унция, а среброто – при 14.45 долара. Платината се разменя за 828 долара.

Междувременно, петролът възстанови ръста си. Щатският суров петрол поскъпна с 1.4 долара, или 2.1%, връщайки се отново над 70 долара за барел, докато Брентът добави 68 цента до 75 долара.

Рано тази сутрин повишението в щатския суров петрол продължи, като той достигна нива от близо 71 долара за барел. Брентът не промени съществено стойността си.

Междувременно, силното повишение на производството от страни като Саудитска Арабия и Русия, вече се е поуспокоило. Срещу това обаче, производството на Иран, Либия и Венецуела, е при най-ниските си нива от януари насам. Казано по друг начин, пазарът до голяма степен е обратно в позицията си, при която беше през април.

Опасенията за растящото производство в световен мащаб, както и потенциалното забавяне на световния ръст, следствие на търговската война между САЩ и Китай, бяха в основата на поевтиняването на петрола последните седмици.

Съвместните действия на Саудитска Арабия и Русия, за повишение на производството си, целяха да ограничат поскъпването на петрола отвъд психологическата граница от 80 долара за барел. Това се случи преди два месеца и временно спря и върна цената на суровината от достигнатите й нива близо до 80 долара.

Сега обаче, изглежда ценната на суровина отново се насочва за тест на психологическата граница. Налице са известни притеснения сред пазарните участници, че ръстът в производството на ОПЕК няма да е достатъчен за да посрещне растящото потребление, както и че картелът не разполага с достатъчно свободни мощности за да реагира достатъчно бързо.

В същото време, някои членове на ОПЕК, като Либия и Венецуела, срещат производствени трудности, а Иран е заплашен от санкции от страна на САЩ.

При останалите енергийни суровини, природният газ поскъпна с 1.5 цента, или 0.5%, до ниво от 2.797 за ММВtu.