Forexnews.bg
Биковете за петрола отстъпват с крачка назад ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 30 Юли 2018 08:18

oil-graph-pictureБиковете по отношение на цената на петрола дадоха крачка назад, след като разпалването на търговска война, поставя сериозни въпросителни пред бъдещия ръст на световната икономика и съответно на търсенето на петрол.

Паричните мениджъри са повишили нетните си дълги позиции в брента с 4.1%, след като ги понижиха с най-много от 2016-та година предходната седмица.

Геополитическото напрежение изпрати цената на петрола тип брент до най-високите му нива от средата на юли, след като световното предлагане се понижи.

САЩ се очаква да наложи санкции на Иран, което ще ограничи предлагането на петрол от страната. Това накара инвеститорите да започнат да се притесняват, че ОПЕК няма да може да компенсира спада в производството.

Междувременно Саудитска Арабия временно спря транспорта на петрол през Червено Море, след атаки на два танкера, превозващи суровината.

„Рисковата премия при брента определено е включен ав момента, следствие на войната на думи между Иран и САЩ и политическата нестабилност“, според Ашли Петерсън, петролен анализатор в Stratas Advisors в Ню Йорк. „Не смятам, че ситуацията на пазара ще се оправи скоро“, допълни още специалистът.

Щатските усилия да блокират износа на петрол от Иран, се очаква да инициират спад в производството с около 2.5 милиона барела на ден, според прогнози на МЕА.

Нетните дълги позиции в брент, са се повишили с 367 640 контракта през изминалата седмица, което бе първото им повишение от три седмици насам, според данни на ICE Futures Europe.

Според прогнози на щатската инвестиционна банка Goldman Sachs Group Inc., възможно е цената на петрола да се повиши до 80 долара за барел, по-късно през тази година.