Forexnews.bg
Петролът и златото със загуби ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 27 Юли 2018 09:26

oil-06Поскъпването на долара спрямо останалите основни валути снощи, оказа неблагоприятно въздействие върху цените на суровините. Традиционно посоката на долара и суровините са разнопосочни. А вчера, доларовият индекс, следящ представянето на щатската валута спрямо шест основни валути, добави 0.4% към стойността си.

И това бе достатъчно, за да се прекъсне тридневното поскъпване на петрола. Спадът му обаче, бе ограничен от продължаващото блокиране на ключов път за корабите от Саудитска Арабия, в Червено Море.

Намаляването на търговското напрежение между САЩ и Европа, също оказва благоприятно въздействие върху цената на петрола.

Рано тазу стурни, брентът се разменя при нива от 74.5 долара за барел, или минимално понижение от 5 цента. С толкова поевтиня и щатския суров петрол до 69.53 долара за барел.

От сряда Саудитска Арабия заяви, че е "временно спира" петролните доставки през Червено море и затваря пролива Баб ел-Мандеб след нападението на саудитски танкер от йеменски бунтовници от групировката "Хути", подкрепяна от Иран.

Иначе, днес се очакват данните за ръста на БВП на САЩ, които най-вероятно ще окажат по-нататъшно въздействие върху долара, съответно и върху цената на петрола.

Благородните метали също бяха засегнати от поскъпването на долара. Среброто се търгува при нива от 15.40 долара за унция, а платината се върна обратно към 825 долара за унция. Златото отбеляза най-слаб ръст, като се разменя при 1 240 долара за унция.