Forexnews.bg
Петролът с трети пореден дневен ръст ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 26 Юли 2018 14:00

oil-1Положителните новини за петрола продължават. След като в сряда стана ясно, че запасите на суровината са се понижили до най-ниското си ниво от три и половина години насам, последва ограничаване на корабоплаването в стратегическото Червено Море от страна на Саудитска Арабия.

Фючърсите на брента поскъпнаха с над 30 цента до 74.25 долара за барел с доставка през септември. Щатският суров петрол се повиши с повече, поскъпвайки над психологическата граница от 70 долара за барел - до 70.4 долара. Така спредът между двата типа петрол продължава да се понижава.

До голяма степен за понижението на спреда, може да съдейства и постигнатото споразумение за внос на повече щатски енергийни суровини в Европа, при срещата между Юнкер и Тръмп вчера.

"Новината от тази сутрин, че саудитците са затворили някои коридори за корабоплаване в Персийския залив, заради нападенията на бунтовниците от йеменската грепировка "Хути", които са атакували саудитски танкер, дават на биковете надежди за поскъпване на петрола за по-продължителен период", прогнозира пред „Ройтерс" Грег Маккена, главен маркетингов анализатор на AxiTrader, посочвайк исъщо така като аргумент за своята прогноза и спадналите запаси в САЩ.

Около 4,8 милиона барела на ден суров петрол и рафинирани петролни продукти преминават през този воден коридор към Европа, Съединените щати и Азия, съобщи държавната Агнция за енергийна информация (EIA).

Цената на петрола бе подкрепена и от резултатите, посочили спад на запасите в САЩ. Те са намалели с над 6 милиона барела, или над два пъти и половина повече от прогнозираните 2.3 милиона барела.