Forexnews.bg
Очаквайте още волатилност на петролния пазар ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 25 Юли 2018 07:48

oil1Инвеститорите би следвало да очакват още волатилност в бъдеще по отношение на петрола и търговията му на стоковите пазари. За това предупреждават ексепрти.

Европейският брент успа да се повиши до 78 долара за барел през тази година, докато щатският суров достигна нива от 70 долара за барел. Всъщност, цените и на двата типа петрол се повишават съществено от дъното в началото на 2016-та година.

Картината за петрола обаче, все още остава крайно неясна. От една страна суровината получи възходящ тласък следствие на решението на страните от ОПЕК да ограничат производството си от началото на миналата година.

От друга страна е налице повишеното производство на САЩ, което до голяма степен компенсира това ограничение. Явно обаче, ръста на шйстовото производство от САЩ не е достатъчно, за да компенсира и повишението в търсенето на суровината.

Сега обаче, петролът е изправен пред няколко фактора, които могат негативно да въздействат върху неговото търсене. На първо място – търговската война между САЩ и Китай, може да ограничи ръста на световната икономика и това да намали постепенно търсенето на суровината.

От друга страна напрежението между САЩ и Иран ескалира и е възможно да видим налагане на ембарго върху износа на петрола.

Президентът Тръмп се опитва да компенсира това с постоянните си призиви към САЩ и ОПЕК да повишат производството си, за да се спре поскъпването на петрола и горивата. Повишението на петрола, подхранва инфлацията и може да накара централните банки да предприемат политики на повишение на лихвите, което отново да въздейства по направление на ограничаване на ръста на световната икономика.

Може да се обобщи, че в момента върху цената на петрола действат множество и най-различни фактори, много от които в противоположна посока за цената на петрола.

Иначе днес, ще бъде внесена повече яснота по отношение на предлагането на петрол в САЩ, с данните за запасите на суровината в най-големия му световен потребител.