Forexnews.bg
Златото, среброто и платината с нови дъна ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 20 Юли 2018 08:33

correctiСлучващото се при суровините трябва сериозно да стресира инвеститорите на световните фондови пазари. Защото те влязоха във фаза на корекция, а традиционно се смята, че посоката на движението на цените на суровините, сочи каква е ситуацията при ръста на световната икономика.

Медта, която често прогнозира с много голяма точност краткосрочния ръст на БВП, отбеляза спад от над 18% от върха си през май. В светлината на поскъпването на щатския долар, медта се понижи под 6 000 долара (18% от върха й през май), а щатският суров петрол тества 68 долара за барел.

Златото се понижи под 1 220 долара, а платината отбезяла близо 14-годишно дъно при нива под 800 долара за унция. Среброто, друг индустриален благороден метал е на път да тества психологическата граница от 15 долара за унция.

Индексът следящ представянето на основните суровини - Bloomberg Commodity Index се понижи с 10% от близо тригодишния си връх през май, като разпродажбите му започнаха да се прехвърлят и към останалите активи.

Това се вижда ясно от представянето на минодобивните компании, които са най-зле представящия се сектор за този месец, в състава на европейския Stoxx Europe 600 Index. Това не е особено голяма изненада, предвид на лошото представяне при металите.

Слабостта на суровините се прехвърли и върху валутите на суровинодобивните нации. Почти всички 22 основни суровини в състава на индекса Bloomberg Commodity Index поевтиняха от пика им през май, като изключение от тренда са само живите говеда, памука и портокаловия сок. Медта, която често се използва като барометър за състоянието на световната икономика, поевтиня с цели 18% за посочения период.

Разгаряща се търговска война и несигурността по отношение на търсене на суровини от Китай, е сред основните причини за поевтиняването на суровините. Докато има несигурност, по отношение на Китай, суровините ще продължат да са подложени под натиск, смятат пазарни наблюдатели.