Forexnews.bg
Проста система за търговия със злато ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 11 Юли 2018 07:44

Простите неща, са тези към които трябва да се придържате, когато търгувате на финансовите пазари – това е съвет, даван на инвеститорите не от един и двама велики инвеститори, сред които и гениалният Уорън Бъфет.

В този ред на мисли, сега ще Ви представим, една проста стратегия за търговия със злато, която може да използвате, като второ мнение, при вземане на инвестиционни решения, да инвестирате в благородния метал.

Всъщност в настоящия момент на несигурност, все повече инвеститори поглеждат към златото. Отношенията между САЩ и Китай са обтегнати, като в края на миналата седмица бе даден и официалния старт на "търговската война".

Каква е стратегията?

Стратегията е представена от експерти от Daily Wealth и включва дълги позиции в злато, ако цената му е над 10-месечната му пълзяща средна величина и скъсяване, ако цената на златото е под посочената средна величина. Звучи просто нали? Да… Значи сме изпълнили изискването за простота.

Какъв е бил резултатът от тази система?

Бектестове на системата от 1971-ва година насам сочат, че тя е носела доход на инвеститорите в размер на 16.8% на година, когато златото е било купувано (цената му е била над 10-месечната му пълзяща средна) и доход от 2.9%, когато е било продавано (цената е била под 10-месечната пълзяща средна).

За сравнение, следване на простата стратегия „купи и дръж”, при златото, за разглеждания период е донесла средна годишна доходност за инвеститорите в размер на 8%.

Накратко, инвеститорите определено е трябвало да бъдат в злато, когато са имали сигнал за „покупки“.

Обобщени, резултатите от системата изглежда, горе долу така:

Между 2001 и 2012-та година системата е давала чести сигнали за „покупка“.

Между 2012 и 2015-та година са доминирали сигналите за „продажба“.

През 2016-та година, системата е давала сигнали за покупки, през първата половина и сигнал за продажба от средата на октомври.

Как изглежда златото към днешна дата и какъв сигнал дава, на база на изискванията на системата?

goldSYSTEM

 

Графика: MetaTrader 4

Както виждаме от графиката по-горе, в момента златото се търгува под 10-месечната си пълзяща средна. Тоест, трендът при благородния метал може да се предопредели, като низходящ и инвеститорите, които искат да купуват златото, е добре да изчакат връщане на метала над тази средна. А това, най-вероятно ще се случи, при поскъпване на златото над психологическата граница от 1 300 долара за унция.

Казано по друг начин, бъдете търпеливи и изчакайте потвърждение, че низходящият тренд при златото е изчерпан!

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на злато