Forexnews.bg
В кои валути да се криете при рецесия ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 10 Юли 2018 07:33

Currency transfersМислите, че наближава рецесия. Значи е време да бягате от валутите и фондовите пазари на развиващите се пазари и да се насочите към определен клас спасителни активи. Златото, определено вече не може да се приема, като такъв.

Всъщност, инвестициите в злато, са били успешна застраховка срещу спад на борсовите индекси, при рецесии, само в петдесет процента от случаите. Определено, това не е особено добра застраховка.

Има обаче, определени валути, в които можете да се криете, при очаквана рецесия на световната икономика. И противно на това, за което ще се сетите, оказва се, че щатския долар е най-силната валута. Поне на такова мнение са анализаторите от инвестиционната банка ЈРМоrgаn Сhаѕе & Со., цитирани от Bloomberg.

Ескалацията на търговското напрежение между САЩ и Китай, инициира силно поскъпване на зелената валута. Това, противно на традиционните схващания, че търговските войни водят след себе си силно поевтиняване на долара.

Кои са другите валути обаче, различни от долара, в които инвеститорите могат да се скрият. Йената, е друга подходяща валута за търсене на спасение от криза, заедно с швейцарския франк. На противоположния фронт, като най-малко привлекателна валута, в моменти на рецесия се сочи сингапурския долар, смятат още от JPM.

Разбира се, моментът определено е преждевременен по отношение на очаквания за рецесия. Все още няма никакви признаци за настъпването на такава. Както всички знаем обаче, рецесиите не предупреждават с „голям надпис“, че идват. Всички помним, как най-голямата финансова криза от Великата Депресия насам, хвана всички анализатори неподготвени.

Най-засегнати от потенциална криза, ще бъдат валутите на развиващите се пазари, смятат анализаторите на щатската инвестиционна банка. Те имат склонност да губят средно близо 17% от стойността си, за период от 24 месеца, след началото на рецесия.

Новозеландският долар, е валутата която трябва със сигурност да се избягва, защото губи средно около 8% от стойността си.