Forexnews.bg
Вносът на злато в Индия намалява с 39% ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 09 Юли 2018 06:12

gold-barsИндия – вторият най-голям потребител на злато в света, след Китай, отчете понижение във вноса на злато с 39% за първите пет месеца на годината. Данните са изключително разочароващи и идват в изключително неподходящ момент за златото.

Благородният метал, не успява да намери пътя си нагоре, въпреки стартиралата търговска война между САЩ и Китай, след влизането на реципрочни мита върху стоки на стойност над 30 милиарда долара.

Силният долар, също не подкрепя особено много цената на златото, към който „жълтият метал“ е в отрицателна корелация. Традиционно силен долар, се свързва със слабост в представянето на златото.

Вносът на Индия, който почти изцяло захранва търсенето в страната, се смята за сериозен индикатор по отношение на търсенето на метала. Това е нещо, което търгуващите със злато следят изключително отблизо.

Слабата рупия от началото на годината, което прави златото относително по-скъпо за индийските потребители, също до голяма степен предопределя слабото търсене на метала.

Нещо повече, индийските потребители, предпочитат алтернативни инвестиции, като такива на фондовите пазари, пред директната покупка на злато.

Промяна в потребителските вкусове, особено при по-младите индийци и в посока на луксозни технологични стоки, също се отразява негативно върху търсенето на злато в страната.

Повишеното търсене на смартфони, телевизори и други стоки, прави потребителската електроника, втората най-внасяна стока в страната, след петрола.

След най-силното четвърто тримесечие на внос на злато, в историята на Индия, бижутерийния бизнес в страната, регистрира сериозен спад през първото тримесечие на 2017-та година, когато се отчита спад от 12% във вноса, на годишна база – до 87.7 тона.

Годишно, Индия потребява 800-850 тона злато, като във вътрешността на страната се купува около 60% от това количество.

Второто полугодие, традиционно е по-силно за потреблението на злато в страната и се свързва с традиционния „сватбен сезон“ в Индия.

Как ще се отразят данните върху цената на златото, предстои да видим през следващата седмица. Иначе, златото приключи седмицата с известна слабост, при нива от около 1 250 долара за унция. В началото на миналата седмица, златото достигна най-ниски стойности от малко над 1 230 долара за унция.