Forexnews.bg
Златото се оттласва нагоре от дъното си ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 05 Юли 2018 07:57

gold-barsВ началото на седмицата платината се понижи моментно под психологическата граница от 800 долара за унция. Последва обаче бързо връщане нагоре и рано тази сутрин "белият метал" вече се търгува при нива от 840 долара за унция.

Сега въпросът е - ще продължи ли повишението на метала, или ще станем свидетели на връщане за тест на дъното от 800 долара. А отговорът най-вероятно ще дойде утре, когато ще бъдат изнесени данните за заетостта и безработицата в най-голямата световна икономика.

Дотогава, доларът най-вероятно ще продължи да се търгува в тесни граници без съществено изменение в една от двете посоки.

Златото също се възстанови съществено от спада си в понеделник, когато достигна най-ниска стойност от 1 236 долара за унция. Рано днес, благородният метал се търгува при нива от 1 254 долара за унция.

Големият губещ е среброто, макар че металът бе и този, който се понижи най-малко по време на погрома при благородните метали в началото на седмицата.

Среброто се върна при нива на търговия над психологическата граница от 16 долара за унция, но среща трудности за по-нататъшен ръст.  Сериозна съпротива има при метала на ниво от 16.10 долара за унция. 

Надолу среброто не би следвало да се понижава под дъното от ноември на миналата година – при 15.60 долара за унция. Ако това се случи, перспективите за поскъпване на метала ще се понижат сериозно. От друга страна, свидетели на ускоряване на ръста при среброто, можем да станем едва при трайно връщане над 16.20 долара за унция.

Вчера щатските индекси бяха затворени. Това разбира се не спря азиатските индекси да се понижат. Nikkei 225 загуби 0.9%, като толкова загуби и южнокорейският KOSPI. Хонконгският основен индекс се понижи с 1%.

Спадът на азиатските пазари продължава да се предопределя от очакваното начало на „търговска война“ между САЩ и Китай, която е с прогнозирано начало 6-ти юли – петък. Именно тогава се очаква да влязат реципрочните мита на двете страни, върху внос на стойност около 34 милиарда долара.