Forexnews.bg
Платината под 800 долара!!! ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 03 Юли 2018 07:23

platinaЦената на платината се срина. Тя се понижи под 800 долара за унция, отбелязвайки рекорден минимум в историята си. Благородният метал стартира със спада си още преди седмица, но само вчера тя загуби над 5% от стойността си.

Понижение отбелязаха и цените на останалите благородни метали. Златото се понижи под нивото на подкрепа от 1 250 долара и поевтиня до 1 238 долара за унция. 

Среброто се търгува рано тази сутрин при нива от 15.78 долара, или най-ниската му стойност от ноември на миналата година. 

Съотношението в цената на платината и златото е рекордно ниско - 0.646. 

Силното понижение в цената на платината, до голяма степен се предопределя от опасенията, че налаганите мита от страна на САЩ върху алуминия и стоманата, ще доведат до понижение в търсенето на платина.

Силният долар и спада в търсенето на дизелови автомобили, при чиито катализатори се използва платина, са други причини за понижението в цената на платината.

Налице са и известни опасения за манипулиране в цената на платината. Понижението на метала под 811 долара, което бе дъно от 2004-та година, засили паническите разпродажби на инвеститорите. Много стопове бяха отнесени, което допълнително инициира предлагане на благородния метал.

Дали нива от под 800 долара няма да са били добър момент за покупки, предстои да размерем съвсем скоро.