Forexnews.bg
Златото изглежда свръхпродадено? ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 29 Юни 2018 07:36

gold-platinum-comparisonЗлатото приключи вчерашния ден със загуба, което бе четвъртата му поредна сесия на спад, или най-дългата подобна серия от 7-ми февруари насам.

Фючърсите на благородния метал с доставка през август загубиха 5.1 долара, или 0.4% до ниво от 1 251 долара за унция. Това бе най-ниското ниво на затваряне, на най-активно търгувания фючърс на благородния метал от 13-ти декември насам.

Акциите на SPDR Gold Shares – най-големия и популярен индексен фонд базиран на златото поевтиняха с 1.8% от началото на седмицата, като загубата през юни възлиза на 4%. От началото на годината, фондът загуби 4.4% от пазарната си капитализация.

„Златният пазар има усещането, че като цяло е свръхпродаден. Непрестанно силния щатски долар обаче, продължава да се отразява негативно както върху златото, така и върху икономическите новини“, според Джеф Урайт, вицепрезидент на GoldMining Inc.

Изнесените макроданни вчера не бяха особено позитивни за щатската икономика. Данните посочиха забавяне на ръста на щатската икономика до 2% за първото тримесечие на годината, спрямо оповестените по-рано прогнози за ръст от 2.2%.

Междувременно първоначалните молби за помощи за безработица се повишиха с 9 000 до 227 000, при очаквания да се запазят без съществена промяна.

Урайт обаче, смята че златото е подценено и свръхпродадено и може да се възстанови до нива от 1 300 долара през втората половина на настоящата година. Според него администрацията на Тръмп ще се оттегли от решението си за налагане на по-нататъшни мита върху Китай и ще сложи край на опасенията за търговска война.