Forexnews.bg
Златото при най-ниската си стойност за годината ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 27 Юни 2018 07:11

gold-platinum-comparisonЗлатото продължи да се понижава и да се отдалечава от най-високата си стойност от април на тази година – при нива от 1 369.10 долара.

И докато щатският долар продължава да се повишава спрямо основните валути, това определено не се оказва особено благоприятно на „жълтия метал”.

Благородният метал, не успява да се възползва и от голямата политическа несигурност в среда на очаквана търговска война между САЩ и Китай. Инвеститорите, продължават да предпочитат да се насочват към „спасителни валути”, вместо към благородните метали.

Рано тази сутрин, златото се търгува при нива от 1 255 долара за унция, или най-ниските му нива от началото на годината.

Със загуби се търгуват и останалите благородни метали. Среброто е при нива от 16.20 долара за унция рано тази сутрин, докато платината се разменя на нива от около 865 долара за унция.

Иначе, посоката в цените на благородните метали, най-вероятно ще продължи да се предопределя от тази на долара. Ако зелените пари, продължат да поскъпват спрямо останалите основни валути, слабостта на металите може да продължи и дори да се задълбочи, прогнозират експерти.

Вчера петролът отбеляза известно понижение. Щатският суров петрол загуби 50 цента от стойността си, или 0.7% до ниво от 68.08 долара, докато брентът поевтиня с 82 цента, или 1.1% до 74.73 долара.

Налице е съществено стесняване на спреда, при който се търгуват двата контракта и който бе от близо 10 долара преди няколко седмици.