Forexnews.bg
Златото стартира седмицата с ръст ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 25 Юни 2018 06:56

gold-platinum-comparisonЗлатото се повиши в понеделник, след като поскъпването на еврото спрямо долара, доведе до отдалечаване на щатската валута от 11-месечните му върхове.

Продължаващото търговско напрежение между САЩ и ЕС, допълнително съдейства за поскъпването на златото, което се приема за „остров на спасение”.

Спот цената на златото добави 0.3% към стойността си до 1 272 долара рано тази сутрин. Фючърсите на метала с доставка през август, се повишиха с 0.2% до 1 274 долара за унция.

В петък, щатският президент Доналд Тръмп, заплаши ЕС, че ще въведе вносни мита в размер на 20% на всички вносни автомобили и автомобилни части от Европа.

Официални представители на ЕС заявиха, че съюзът ще отговори реципрочно на всякакви действия от страна на Тръмп, което повиши очакванията за търговска война.

Междувременно еврото продължава да се търгува на високи нива спрямо долара, след поскъпването му в края на миналата седмица. Рано тази сутрин, единната валута се разменя при нива от 1.1650.

Добри данни в петък за бизнес-активността в Германия и Франция, съдействаха за повишението на единната валута.

Според анкета на Reuters сред икономисти, ЕЦБ ще прекраги програмата си по обратно изкупуване на активи до края на годината, каквито са и широките очаквания на пазара. Рисковете за стимули през следващата година са минимални, смятат още анкетираните.

Японската инфлация продължава да е далеч под целените от централната банка 2%, въпреки вече пет години на масирани стимули.

Спекулантите са намалили нетните си дълги позиции в злато, до най-ниското им ниво от две и половина години за седмицата до 19-ти юни.