Forexnews.bg
Златото с шестмесечен минимум ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 22 Юни 2018 06:28

gold-platinum-comparisonЦената на златото се понижи до шестмесечен минимум вчера, следствие на силния долар и очакванията за по-нататъшно повишение на лихвите до края на годината.

Спот цената на благородния метал, загуби 0.4% до 1 262.88 долара вчера, като моментно достигна най-ниска стойност при 1 261.36 долара, или най-ниското му ниво от 20-ти декември. За последните пет борсови сесии, жълтият метал поевтиня с 3%.

Фючърсите на злато с доставка през август се понижиха с 0.8% до 1 264.50 долара за унция.

„Ценните метали са твърдо в низходящ тренд и това е основно заради силата на долара. Доларовият индекс се търгува при високи нива”, според Нааем Аслам, анализатор в ThinkMarkets.

Доларът продължава да се търгува близо до 11-месечния си връх, спрямо кошницата от основни валути, макар и да отбеляза вчера известно понижение.

Очакванията за още две повишения на лихвите до края на годината са основна причини за силата на „зелените пари”.

Иначе рано тази сутрин платината се понижи под психологическата граница от 860 долара и тества дъното си от началото на седмицата.

Среброто се държи доста по-стабилно, в сравнение със златото и платината, като се търгува при нива от 16.30 долара за унция.

Ръководителят на Фед – Джером Пауъл, заяви вчера, че обстоятелствата за по-нататъшно повишение на лихвите са „силни”. Той посочи към солидния икономически ръст и доближаването до „пълна заетост”, като основни причини за това.

Това бе поредния намек от страна на Пауъл, че най-вероятно ще видим още две повишения на лихвите в най-голямата световна икономика през тази година, след вече двукратното им повишение през първите шест месеца.
Сега Фед е далеч пред останалите централни банки по отношение на лихвите. И въпросът, който всички си задават е – не изостават ли в Европа и Азия, по отношение на лихвената си политика.