Forexnews.bg
ОПЕК: Сделка или не? Не, според Иран… ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 21 Юни 2018 06:56

stock-OPEC-01-adobeИран обяви в началото на седмицата, че сделка между ОПЕК по отношение на отпадане на ограниченията и повишение на производството на петрол няма да има. По този начин, страната на практика започна да се подготвя за сблъсък с Русия и Саудитска Арабия, които провеждат дипломация за увеличаване на производството.

Двете страни искат да повишат производството, за да се посрещне растящото търсене на петрол и да се поуспокои цената. Колкото и странно да изглежда на пръв поглед нито ОПЕК, нито потребителите имат полза от изключително висока цена на петрола.

Скъпият петрол води след себе си до инфлация, до инвестиране в алтернативни източници на енергия и до увеличаване на производството от страна на шйстовите производители в САЩ.

Разбира се, противопоставянето на Иран, може да има и чисто политически цели, коментират пазарни наблюдатели. В позицията си, страната се подкрепя и от други членки на ОПЕК, сред които Венецуела, Ирак и Алжир.

Страните от картела, ще се срещнат в петък във Виена, за да обсъдят ситуацията. Те предприеха намаляване на производството си в началото на 2017-та година, политика която започна да дава „своите плодове” през миналата и тази година.

Силното поскъпване на петрола обаче, се отразява в цените на всички останали потребителски стоки и може да доведе до прегряване на световната икономика, предупреждават експерти.

Доналд Тръмпи и Китай, вече отправиха предупреждения към ОПЕК да повишат производството си, за да посрещнат растящото потребление.

„Не вярвам, че на тази среща ще можем да достигнем до споразумение. ОПЕК не е организация, която може да получава инструкции от президента Тръмп… ОПЕК не е част от енергийното министерство на САЩ”, коментира петролния министър на Иран, след като пристигна във Виена, мястото на срещата на страните от картела.