Forexnews.bg
Фед повиши нивото на лихвите златото под 1300 долара ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 14 Юни 2018 07:47

gold-platinum-comparisonНапълно очаквано Фед повиши нивата на лихвите вчера и това инициира спад на индексите. Златото се понижи под 1 300 долара за унция, след като доларовият индекс се повиши.

„Изявлението на Фед бе по-агресивно от очакванията, което сигнализира най-вероятно още едно допълнително повишение на лихвите тази година”, смята Роб Хауорт, главен инвестиционен стратег в Bank Wealth Management.
Поскъпването на долара, оказва негативно въздействие върху златото и останалите благородни метали.

„Златото най-вероятно ще остане под натиск”, допълни още Хауорт. „Ръстът на щатската икономика, продължава да оказва въздействие на щатските индекси”.

Златото поевтиня под 1 300 долара, като рано тази сутрин се търгува при нива от 1 299 долара за унция.

Еврото поскъпна след решението на Фед, като единната валута се върна при нива на търговия над 1.1800.

Днес се очаква решението на ЕЦБ, което най-вероятно ще окаже по-нататъшно въздействие върху нивата на търговия на единната валута.

И докато никой не очаква повишение на лихвите от страна на европейската централна банка, или намаляване на стимулите, инвеститори и анализатори ще очакват да чуят по-нататъшна конкретика относно това кога ще бъдат прекратени стимулите.

След миналгодишното повишение на лихвите през юни, на златото му бяха необходими две седмици за да се възстанови от пониженитео си. След това благородния метал поскъпна с 10%.