Forexnews.bg
Петролът със силен спад преди Тръмп-Иран ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 09 Май 2018 08:51

oil-graph-pictureЦената на петрола се понижи с 4% вчера, след като медийни доклади изнесоха информацията, че Тръмп най-вероятно ще се оттегли от сделката с Иран по отношение на ядрената програма.

Сега въпросът е, колко бързо ще наложи Тръмп санкции на Иран и дали това ще отговори на пазарните очаквания.

Според доклад на изданието The New York Times, президентът Тръмп е заявил на френския президент Емануел Макрон, че ще възстанови санкциите на Иран, както и ще наложи допълнителни икономически наказания.

Макрон е отрекъл тази информация, запитан от изданието Reuters, според запознати с тези въпроси.

И докато нещата се изясняват, едно е ясно. Цената на петрола, ще продължи да е изключително волатилна и да се влияе от новините свързани с отношенията между Вашингтон и Иран.

Брентът загуби 2.3% от стойността си до нива от 74.42 долара за барел, докато фючърсите на щатския суров петрол се понижиха с 2.8% до 68.73 долара за барел.

В понеделник Тръмп заяви, че решение относно Иран, ще бъде оповестено в 2 часа следобед във вторник.

Цената на петрола се понижи моментно с близо 4%, след коментари на CNN за потенциално налагане на санкции от страна на Тръмп. В последствие обаче, ценната суровина възстанови част от загубите си.

В допълнение, негативен ефект върху цената на петрола оказва и силния долар. Щатската валута продължава да поскъпва спрямо кошницата от основните валути. Най-силно е поскъпването на зелените пари спрямо еврото, паунда и австралийския долар. Единната валута, се върна до нива на търговия от под 1.1900 спрямо долара.