Forexnews.bg
Петролът се запазва стабилен, в очакване на санкции срещу Иран ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 04 Май 2018 08:21

oil-graph-pictureЦената на петрола се задържа стабилна в последния ден на седмицата, следствие на перспективите за нови санкции на САЩ срещу Иран.

Щатският суров петрол се търгуваше рано тази сутрин с цент надолу, при ниво от 68.42 долара за барел. Брентът се понижи минимално с 3 цента, до 73.80 долара за барел.

Техническият анализатор Уанг Тао, смята че суровината може да тества отново подкрепата при ниво от 72.39 долара за барел, след като достигна пик – при ниво от 75.45 долара за барел.

Повишилите се запаси от петрол на САЩ, в съчетание с очакванията за нови санкции срещу Иран, до голяма степен предопределят движението в цената на петрола.

„Настоящите цени, отразяват премия в цената за несигурността в Иран. Инвеститорите се притесняват за предлагането след Иран, следствие на потенциален отговор, към действията на САЩ”, коментира Уанг Хиао, ръководител на звеното за търговия с петрол на Guotai Junan Futures, цитиран от CNBC.

Европейските сили, все още искат да спасят сделката с Иран, която Тръмп може и да развали през следващата седмица. Те обаче, започват да работят в посока на спасяване на бизнес-връзките между ЕС и Иран, коментират политически наблюдатели.

Напрежението покрай Иран, е много вероятно да се запази, с наближаването на крайния срок – 12-ти май за потвърждение на сделката с Иран.

Междувременно, Иран възстанови ролята си на водещ производител на петрол, в рамките на ОПЕК,през януари на 2016-та година, след отпадането на международните санкции срещу Техеран, в замяна не прекратяване на ядрената програма на страната.

Отвъд напрежението свързано с Иран, растящото производство, е друг фактор, който оказва въздействие върху цената на петрола