Forexnews.bg
Отмъщението на Тръмп – да наводни пазарите с петрол ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 25 Април 2018 08:24

oil-graph-pictureУсилията на ОПЕК са да балансират предлагането на петрол, което да инициира силен ръст в цената. И тези усилия работят до този момент. Предприетите производствени ограничения от ОПЕК, изстреляха цената на петрола нагоре – до четиригодишен връх и при нива от 75 долара за барел.

И партньор на ОПЕК е Русия. А предвид на влошените отношения между САЩ и Русия, във връзка със Сирия, високата цена на петрола, явно е „трън в очите” на Тръмп. И щатският президент, явно търси отмъщение.
„Щатският петрол се предлага навсякъде”, коментира трейдър на петролния пазар, който редовно купува руски петрол от каспийския регион и наскоро започва да купува щатски петрол. „Това поставя местните производители под сериозен натиск”, допълва още трейдърът, цитиран от CNBC.

Производството на щатски петрол се очаква да достигне ниво от 10.7 милиона барела на ден през тази година, което да превиши производството на Русия и Саудитска Арабия.

През април, щатските производители са сключили рекордни договори за доставка в Европа, в размер на близо 550 000 барела на ден, според данни на Thomson Reuters Eikon.

За периода януари-април, щатската доставка на петрол се е повишила четири пъти до 6.8 милиона тона.

През изминалата година, Европа е приела около 7% от щатския износ на петрол, според данни на финансовото издание Reuters. Това съотношение обаче, вече е нараснало до 12% през тази година и най-вероятно, според експерти, ще продължи да нараства.

Водещите дестинации на щатския износ са Великобритания, Италия и Холандия, които са големи пунктове на износ на компании като BP, Exxon Mobil и Valero.

Европейски рафинерии като полската PKN Orlen и Grupa Lotos, както и норвежката Statoil преработват щатски петрол, докато други, също са в процес на проучване.
„Има много потенциални купувачи, които все още са в период на тестване на щатския суров петрол”, коментират пазарни наблюдатели.

Ръстът на щатските доставки, може да е добра новина за президента Тръмп, който се бори на много фронтове, но определено петролния пазар и Русия, попадат в полезрението му, предвид на нарасналото геополитическо напрежение.