Forexnews.bg
Трето поредно поевтиняване за златото ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 24 Април 2018 07:16

gold-barsФючърсите на златото се понижиха за трета поредна сесия в първия ден на новата седмица, следствие на продължаващата сила на долара и повишението на лихвите по 10-годишните щатски облигации до близо 3%.

Фючърсите на благородния метал с доставка през юни, се понижиха със 7.7 долара, или 0.6% до 1 330.50 долара за унция.

Така от достигнатия близо две и половина месечен връх, при ниво от 1 360 долара за унция, златото е поевтинял с 2%.

Само за последната една седмица, фючърсите на „жълтия метал”, се понижиха с 0.7%, което бе и първото седмично поевтиняване на метала от три седмици насам.

Още по-голяма, бе загубата при среброто, което поскъпна с изпреварващи темпове през изминалата седмица. Белият метал, поевтиня с 22 цента, или 1.3% до 16.90 долара за унция. Среброто поскъпна с 3% през изминалата седмица.

„Въпреки силното поскъпване на металите през последните сесии, златото се провали в опита си да се повиши над ключово ниво на съпротива и това го оттласна силно надолу”, според Ричард Пери, анализатор в Hantec Markets. “Завишените инфлационни очаквания, би следвало да подкрепят цената на златото, което често се приема като защитен инструмент, срещу повишението в цените на потребителските стоки. От друга страна обаче, силният долар създава проблеми за металите”, коментира още експертът.

Според Пери, златото може да намери краткосрочна подкрепа при ниво от 1 321 долара за унция, след като вече се понижи под ключовото ниво на подкрепа при 1 333.50 долара за унция.
Доларовият индекс се повиши с 0.4% до 90.72 пункта, като щатската валута регистрира сериозно повишение спрямо еврото, паунда и японската йена.

Междувременно, силата на долара, продължава да се предопределя от повишаващите се лихви по 10-годишните облигации. Те достигнаха нива от близо 3%.

Инвеститорите, започват да очакват четири повишения на лихвите в САЩ през тази година, на фона на заложените до момента очаквания за три повишения на лихвите. Шансовете за това, вече се оценяват на 38%, спрямо 24.5% на 11-ти април.