Forexnews.bg
Златото и останалите метали отстъпват ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 20 Април 2018 08:08

gold-platinum-comparison

Цената на златото се понижи вчера, след намаляване на геополитическото напрежение и поскъпването на долара, спрямо останалите основни валути.

Златото се търгуваше със спад от 0.1% късно снощи, при нива от 1 347.60 долара за унция, докато фючърсите на метала с доставка през следващия месец, поевтиняха с 0.2% до 1 350.80 долара за унция.

„Несигурността, отбеляза известно понижение. Геополитическите притеснения, търговския риск, минаха на заден план“, според анализатора Джорджет Бойл, от ABN AMRO в Амстердам.

Президента на САЩ – Доналд Тръмп, заяви в сряда, че се надява на успешна среща с лидера на Северна Корея – Ким Джонг Ун, а ударите в Сирия, бяха много по-слаби от това, което много анализатори прогнозираха.

Междувременно, по-рано през седмицата водещи представители на администрацията на Тръмп, забавиха налагането на допълнителни санкции на Русия, което също бе прието за позитивен сигнал.

Петролът поскъпна до нов тригодишен връх, преминавайки психологическата граница от 75 долара за барел.

Според Бойл, възможно е златото да продължи да поевтинява към 1 330 долара за унция, след като не съумя да преодолее ключовото ниво на съпротива при 1 360 долара, която два пъти спира ръста на метала.

„Имаше кратък възходящ момент за златото, но както виждаме, то продължава да се движи в диапазона 1 300 – 1 365 долара за унция. Това се превръща в технически момент“, смята още Бийл.

В среда на притеснения за нови санкции, които да бъдат наложени на Русия, златото почти не реагира.

Спот цената на златото, се очаква да намери сериозно ниво на съпротива при 1 356 долара за унция.

Междувременно, среброто изби сериозно нагоре вчера, добавяйки нов 1% към стойността си при нива от 17.27 долара за унция. Това бе най-високото му ниво от 1-ви февруари насам.

По-голямото повишение на среброто, се обяснява с липсата на голяма ликвидност при метала.