Forexnews.bg
Златото отстъпва от върха си ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 05 Април 2018 12:08

gold-platinum-comparisonЦената на златото се понижи в четвъртък, връщайки от едноседмичния си максимум, след намаляване на рисковете от търговска война между САЩ и Китай и изявеното желание за намиране на решени е

Спот цената на метала, загуби 0.6% от стойността си до ниво от 1 324.96 долара за унция, спрямо едномесечния връх от 1 348 долара в сряда.

Фючърсите на златото се понижиха с 0.6% до 1 328.50 долара за унция.

„Златото... отстъпи от ръста си, след като икономическия съветник на Доналд Тръмп – Лари Кудлоу, успокои страховете, че реториката между САЩ и Китай ще ескалира“, коментира Джордан Елисео, главен икономист и трейдър в ABC Bullion.

САЩ изрази желания в сряда да дискутира с Китай, след като Китай отговори на предложените от САЩ мита, с налагането на ответни мита на щатски вносни продукти, на стойност 50 милиарда долара.

След като инвеститорите се изтегляха от злато, доларът поскъпна по време на азиатската сесия, както и азиатските индекси се оттласнаха от двумесечните си дъна.

Спадът на долара, сочи, че трейдърите „прибират своите печалби, възползвайки се от ръста на кракосрочна база“, коментира Джшуа Ротбарт, управляващ директор в J. Rotbart & Co в Хонк Конг.

Златото, често се използва от инвеститорите, като спасителен остров, в трудни моменти, като този, в който имаше опасност за търговска война между САЩ и Китай. Металът обаче, също така има склонност да поевтинява, когато ситуацията се подобри.

Спот цената на златото достигна дъно при 16.24 долара за унция.

Платината поевтиня с 0.5% до 907.20 долара за унция, след като достигна по-рано през деня най-ниската си стойност от декември, при ниво от 901.50 долара за унция.

Паладият се запазва стабилен при ниво от 924.55 долара за унция.