Forexnews.bg
Златото с трето поредно тримесечно повишение ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 30 Март 2018 09:20

gold-barsФючърсите на златото се понижиха в четвъртък, като се насочват към спад за седмицата, следствие на намалелите опасения за търговска война между САЩ и Китай и засилването на индексите.

Златото е на път обаче, за регистрира своето трето поредно месечно поскъпване, следствие на продължаващото търсене на метала, като „остров на спасение“ в среда на глобална несигурност.

Ръстът на златото обаче, не е забележителен, според повечето експерти, на фона на данните за повишение на инфлацията и силното поевтиняване на долара, спрямо повечето от основните валути.

Очакванията за четири повишения на лихвите от страна на Фед, като че ли на този етап, оказват много по-силно негативно въздействие върху цената на метала, от факторите, които го подкрепят.

Фючърсите на златото с доставка през юни, се понижиха с 2.7 долара, или 0.2% до ниво от 1 327.30 долара за унция. Контрактът, отбеляза понижение от 2.1% през седмицата, намалявайки стойността си с около 0.3% през март. За тримесечието обаче, златото е на път към ръст от минималните 0.7%.

През първото тримесечие, златото отбеляза повишение от 1.4%, което е най-слабото му такова от март на 2011-та година насам, според данни на FactSet.

Златото обаче, се очаква „в крайна сметка да пробие“ нивото от 1 370 долара, което е изключително силно нива на съпротива, според Бриен Лундин, автор на нюзлетъра Gold Newsletter, цитиран от MarketWatch.

“Въпреки наскорошния си контратренд, доларът продължава да е в мечи цикъл, и не съумя да пробеи дългосрочния си низходящ тренд“, смята още експертът.

И в среда, в която „умните пари осъзнават, че Фед е в крайна фаза на цикъла си на повишение на лихвите, докато другите централни банки тепърва ще стартират с подобна политика, доларът вече изглежда намира своите най-високи нива, смята още Лундин.

Слабият долар, се подкрепя от администрацията на Тръмп, за което бяха дадени доказателства от финансовия министър на САЩ – Стивън Мнухин, по време на срещата на индустриално развитите страни, по-рано през тази година. А това е изключително добре за долара.