Forexnews.bg
ОПЕК може да повиши цената на петрола без да иска... ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 29 Март 2018 12:26

oil-06Членовете на ОПЕК, се опитват да повишат цената на петрола, като намаляват производството си от началото на миналата година. Тези производствени ограничения обаче, се очаква да продължат и през по-голямата част на годината, а много пазарни наблюдатели, дори очакват да се прехвърлят и през следващата година.

В крайна сметка, тези производствени ограничения свършиха до голяма степен своята роля, като изпратиха цената на брента при нива от около 70 долара за брой.

Сега обаче, все повече експерти предупреждават, че е налице възможност ОПЕК да си вкара „автогол“. Ако страните от картела, прекратят производствените си ограничения изненадващо и без предупрждение, това може да „заличи“ голяма част от постигнатия ръст на суровината.

Същият ефект, може да има и по-ранно прекратяване на ограниченията, в сравнение с това, което пазарните участници очакват, според експерти.

Ако ОПЕК прекрати производствените си ограничения в края на годината, то това е много вероятно да инициира понижение в цената на петрола през следващата година, според Тома Пугс, икономист в Capital Economics. Пугс прогнозира, че цената на брента, ще се понижи до 55 долара за барел, спрямо нива от 75 долара.

„Налице е сериозен риск, ОПЕК да не даде ясни инцдикации и сигнали, за своите намерения, по отношение на производствените ограничения през следващата година. Това може да инициира много дълбоки и внезапни корекции в цената на петрола“, смята още експертът.

В същото време, вдигане на производствените ограничения, са атрактивни за страните от ОПЕК, особено за по-бедните такива, в среда на цена на петрола от около 70 долара за барел, предупреждават още пазарните наблюдатели.