Три причини защо златото ще стигне 1 500 долара за унция Печат
Сряда, 28 Март 2018 07:50

gold-platinum-comparisonЦената на златото може да се повиши до 1 500 долара за унция, или ниво невиждано от 2013-та година, според Франк Холмс, главен изпълнителен директор на U.S. Global Investors.

Това би било поскъпване от около 11%, спрямо настоящата цена на благородния метал. Фючърсите на златото се търгуваха при нива от около 1 345 долара във вторник.

Въпреки изключително силния натиск от поскъпването на акциите и спекулациите покрей криптовалутите, златото се повиши с близо 3% от началото на годината, преминавайки ръста от 2.4% на широкия щатски индекс за същия период.

Холмс, посочва три основни причини за прогнозата си. Първата от които е свързана си нфлационните очаквания.

„Инфлацията, може да е много по-висока от това, което правителството ни казва“, коментира експертът, пред финансовото издание MarketWatch.

Фед смята, че инфлацията е 2.1% на годишна база през декември. В същото време обаче, нюйорския фед сочи, инфлация от около 3% през този месец.

„Независимо, към кой индикатор гледате, за да се ориентирате за нивото на инфлацията, тя ускорява темповете си на повишение“, коментира Холмс. А златото, традиционно е много добър хедж срещу инфлацията.

Холмс посочва, като втора причина, че правителстваната политика на слаб долара, която Фед е предприел, винаги ще облагодетелства цените на суровините и в частност на златото.

Според експертът, действията на президента Доналд Тръмп, от началото на мандата му, като цяло са позитивни за златото, особено когато те допринасят за поевтиняването на долара.

„Американците обичат да чуват, че доларът е силен, но слаб долар, е това, което на практика облагодетелства американския износ“, коментира още Холмс.

В началото на 2017-та година, Тръмп заяви, че щатския долар е „твърде силен“. През януари тази година, Стивън Мнухин, също направи коментари, подкрепящи слабия долар, посочвайки че това би било за щатската икономика.

И на последно място, едно от най-очевидните неща, подкрепящи златото е потенциалната „търговска война“, която се заформя между САЩ и Китай. В исторически план, подобни войни са водили до сериозно поевтиняване на долара, спад на индексите и поскъпване на златото.

В допълнение, доброто представяне на икономиките на Китай и Индия, където физическите покупки на злато, са от изключително значение, продължават да работят в посока на потенциално поскъпване на златото.

В крайна сметка, златото може да поскъпен до 1 900 долара за унция, ако станем свидетели на изключително силна инфлация, прогнозира още Холмс...

Можем да припомним, че фючърсите на златото достигнаха 1 891.90 долара на 22-ри август 2011-та година.