Forexnews.bg
Стартира търговията с фючърси на петрол в Китай! ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 26 Март 2018 09:50

oil-graph-pictureКитай реализира първата в историята си търговия с фючърсни контракти на петрол. Дългоочакваните фючърси на деноминирани в юани контракти, стартира при ниво от 68.47 долара за барел с доставка през септември.

Контрактите, са достъпни за търговия и от чуждестранни инвеститори и стават реалност, след години на отлагане на създаване на борса за търговия с фючърси на петрол, в най-големия му световен потребител.Фючъсите на петрола, търгувани в Китай, бяха с около 4 долара над тези на щатския суров петрол, за деня.

Борсата Shanghai International Energy Exchange, звено на шанхайската борса за търговия с фючърси и известна под съкращението INE позволи на местните ивеститори, да заключват цената на петрола, с фючърсни контракти и в местна валута.

Борсата е отворена и за чуждестранни трейдъри, което определено е сериозна иновация. Ето всичко, което трябва да знаете, във връзка с това значимо за инвеститорите в петрол събитие:

Защо това е важно за Китай?

Търговията с фючърси на петрола в местна валута, ще смекчи до голяма степен контрола върху цените на суровината от регулаторите, която се извършва в щатски долари. А както се знае, китайските регулатори до голяма степен контролират нивата на местната валута спрямо долара.

Как работят фючърсите?

Фючърсните контракти, фиксират цената на бъдеща доставка на петрола. Така потребителите на петрол, ще имат възможност в по-голяма степен да се застраховат, както и своя бизнес от потенциално поскъпване на петрола на международните пазари. Фючърсите на петрола, са едни от най-търгуваните стокови фючърси на международните стокови пазари

Защо петролни фючърси не се търгуваха в Китай до момента?

В известна степен, фактор бе поевтиняването на петрола на международните пазари след пиковите му нива от 2012-та година, когато петролът се търгуваше над 100 долара. За сравнение през изминалата година, средната цена на търговия на петрола бе при ниво над 50 долара. Китай представи търговията с фючърси върху петрола през 1998-ма година, само за да ги спре година по-късно, заради голямата воталивност.

Каква е историята на търговията с фючърси в Китай?

Последните фючърси, въведени за търговия в Китай, бяха тези на никела през 2015-та година. След шест месеца търговия в Шанхай, фючърсите на никела, превишиха по цена тези на лондонската стокова борса. Това инициира повишение на волатилността.

Ще купуват ли чуждестранни инвеститори петролни фючърси в Китай?

Това тепърва предстои да се види. Чуждестранните трейдъри, които решат да търгуват в Шанхай обаче, ще трябва да преглътнат традиционната интервенция на регулаторите на пазарите, както и капиталовите ограничения. Рестрикциите за внос и износ на капитали в страната, също трябва да бъдат приети от инвеститорите.

Може ли юанът да предизвика доминацията на долара по отношение на петрола?

Едва ли подобно нещо, може да се очаква скоро. Това обаче, има известна логика в дългосрочен план, според някои макро-стратези, защото Китай е ключов пазар по отношение на петрола.