Forexnews.bg
ING: Цена на барела от 57 долара през втората половина на годината ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 14 Март 2018 09:04

oil-graph-pictureХоландската банка ING прогнозира цена на барела от 57 долара през втората половина на тази година. Според финансовата институция, налице е риск от това петролът да се понижи под 60 долара за барел, следствие на нарастване на износа от САЩ към Азия.

Това, е много възможно да инициира разцепление, между споразумението на ОПЕК за намаление на производството, смятат още експертите на холандската банка.

Фактът, че в среда на намаление на производството от ОПЕК и Русия, САЩ повишава производството си и износа към Азия, може да доведе до това, някои страни от ОПЕК, да започнат да отстъпват от договорените ограничения в производството.

А това, може да доведе до поевтиняване на петрола, който добави над 40% от юни на миналата година.

„Колкото по-дълго продължава ръста на износа от САЩ към Азия, толкова по-вероятно става разцеплението в страните от ОПЕК“, се казва в анализ на банката.

Брентът, който допринася за над половината от световното потреблление, се търгуваше вчера при нива от 65 долара за барел, спрямо 45 долара през юни на миналата година.

От ING прогнозират цена на брента от 57 долара за барел, през втората половина на настоящата година. Цената на суровината, бе над 115 долара в средата на 2014-та година, преди най-големия му срив от над поколение насам.

Щатският суров петрол, се търгуваше при нива от 62 долара за барел.

Силното поскъпване в цената на петрола, стимулира щатските производители да продължат да увеличават производствените си мощности.

Според експерти, трябва ди видим връщане на цената на петрола под 60 долара за барел, за да спре експанзията на шйстовите производители.

Прогнозите на ING, идват в противовес с бичите очаквания на други финансови институции като Royal Bank of Canada и Goldman Sachs Group Inc., откъдето смятат че ръстът в цената на петрола ще продължи.