Forexnews.bg
Драги оскъпи долара, потопи златото ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 09 Март 2018 07:21

draghi-2Златото се понижи, а доларът поскъпна от близо триседмичния си минимум спрямо еврото, след като ръководителят на ЕЦБ – Марио Драги, сигнализира че всяко нормализиране на монетарната политика ще е много „плавна“ и „постепенна“.

Единната валута регистрира съществено понижение спрямо всички основни валути, след коментарите на Драги.

Драги обяви още, че инфлацията все още остава слаба, което най-вероятно ще предопредели слаба промяна в политиката на ЕЦБ.

Спот цената на златото се понижи с 0.3% до 1 321.09 долара за унция. Тя достигна едноседмичен връх от 1 340.42 долара за унция в сряда, преди да затвори с 0.6% надолу. Фючърсите на златото се понижи с 0.4% до 1 321.80 долара.

Според Джорджет Бойл, анализатор от ABN Amro, доларът ще остане ключов двигател за цената на златото. „Единствената причина, поради която се повиши цената на златото до 1 340 долара за унция бе слабостта на щатската валута през изминалата седмица“, коментира още анализаторът.

Европейските и щатските акции се повишиха в четвъртък, след като инвеститорите спряха да се притесняват от потенциалната ценова война между САЩ и останалия свят. Това стана въпреки заплахата от страна на ЕС за налагане на реципрочни мита на вноса на стоки от САЩ.

По-нататъшно въздействие върху нивата на долара и останалите основни валути, се очаква да окажат утрешните данни за заетостта и безработицата в САЩ – най-голямата световна икономика.

„Ако опасенията за въвеждането на вносните мета от страна на Тръмп, се запазят, то златото отново може да поеме нагоре“, според анализатори от ANZ.

Среброто се понижи с 0.1% до 16.48 долара за унция, докато платината загуби 0.5% от стойността си до 947 долара, или най-ниското му ниво от 4-ти януари насам.