Forexnews.bg
Citigroup: Петролът може да поскъпне до 80 долара за барел ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 12 Февруари 2018 10:14

oil-06Цената на петрола, която се повиши в сряда, след данните за спад на запасите от петрол в САЩ, в размер на 4.9 милиона барела, през изминалата седмица, може да продължи да расте и да достигне до нива от 80 долара за барел. Това прогнозират от Citigroup Inc.

Причината за тези очаквания, са невключените до голяма степен геополитически рискове, във връзка с Близкия Изток, както и несигурността на политиката на президента Тръмп.

Цената на петрола, се повиши сериозно, след като страните от ОПЕК, приеха продължение на политиката си по ограничаване на производството си до края на тази година. Впоследствие, цената бе допълнително подкрепена от размириците в Иран.

През изминалата седмица обаче, петролът отбеляза сериозни загуби, следствие на масираните разпродажби на световните фондови пазари, които накараха много от инвеститорите да закриват дългите си позиции в петрол, за да намалят риска, или да „заключат“ печалбите си.

И все още, като най-голям систематичен риск пред суровината, остава президента Тръмп, според анализаторите на щатската банка.

„Световната несигурност, за пръв път в морерната история на петрола, е съсредоточена покрай щатския президент и неговата политическа доктрина“, се казва още в анализа на банката.

Разбира се, налице са известни рискове, свързани с предлагането на петрола, които идват по направление на Иран, Ирак, Либия, Нигерия и Венецуела.

„След като достигна петгодишен минимум през септември на 2017-та година, световното потребление на петрол, може да се повиши през тази година и да превиши предлагането“, според Ед Морс, анализатор в Citi.

Ако САЩ наложи отново санкции на Иран, третият най-голям производител на петрол в ОПЕК, то цената на петрола може да се повиши с 5 долара, само в следствие на това действие, коментират още анализаторите на банката.