Forexnews.bg
Петролът с шести пореден дневен спад ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 09 Февруари 2018 13:26

oil-06Цената на петрола се понижи за шест попреден ден, в последния ден от седмицата. Така, суровината се насочва към най-голямото си седмично понижение от 10 месеца насам, следствие на рекордните стойности в запасите на петрол в САЩ.

Това кара инвеститорите да се опасяват от ръст на световните запаси на петрол, което да окаже негативен натиск върху цената.

Фючърсите на брента се понижиха с 30 цента до 64.51 долара за барел. В четвъртък, брентът загуби 1.1% от стойността си, до най-ниската си стойност на затваряне от 20-ти декември насам.

Щатският суров петрол се понижи с 42 цента до 60.73 долара за барел, след като предходната борсова сесия поевтиня с 1%, до най-ниската си стойност от 2-ри януари насам.

И двата типа петрол, загубиха по над 9% от най-високата си стойност през този януари. Брентът, се насочва към седмична загуба от близо 6%, или най-голямата от април насам, докато понижението на щатският суров петрол е 7%, или най-много от март на миналата година насам.

„Вече е болезнено ясно за бичи-настроените за петрола инвеститори, че ралито на суровината от началото на годината, не е било обосновано“, според Стивън Бреннок, цитиран от финансовото издание CNBC.

Щатското производство на петрол, достигна рекордните 10.25 милиона барела на ден, през последната седмица.

В четвъртък, Иран оповести плановете си да повиши производството си с поне 700 000 барела на ден, през следващите четири години. Експерти коментират, че тези планове, ще бъдат реализирани трудно, особено в светлината на нови санкции върху страната от САЩ.

Това обаче, не спря инвеститорите и трейдърите да продават суровината.