Forexnews.bg
Търсенето на злато в Индия ще остане слабо ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 08 Февруари 2018 09:51

GOLDТърсенето на злато в Индия, се очаква да остане под 10-годишната му средна величина за трета поредна година през 2018-та. По-високите данъци и новите правила за прозрачност при покупките на метала, са сред основните причини за тези прогнози, според анализ на World Gold Council (WGC).

Индия е вторият най-голям потребител на злато и по-слабото търсене на метала там, може да инициира низходящ натиск върху цената на златото, прогнозират някои експерти.

Златото, се повиши с 8% от средата на декември, въпреки спада във вноса на метала в Индия, което между другото съдейства за намаляване на търговския дефицит на страната.

Потреблението на злато през тази година в Индия, се очаква да е между 700 и 88 дона, спрямо 727 тона през изминалата година. През последните 10 години, потреблението на злато в Индия, възлизаше на 840 тона средно.
Търсенето на жълтия метал, най-вероятно ще е слабо, в резултат на допълнителния данък върху метала, от 2017-та година и допълнителните мерки за проследяването на покупките на злато.

През юли на миналата година, данъкът върху златото, бе повишен от 1.2 на 3%, като купувачите на злато, трябва вече да разкриват и своя данъчен код, при покупки на злато на висока стойност.

Действията на правителството, сериозно засегнаха малките бижутерийни магазини, които съдействат за близо две трети от общите продажби на злато в Индия.

Според запознати източници, предстоят тепърва още промени, които допълнително могат да засегнат потреблението на злато в Индия.

Златото, заема изключително важно място в индийската култура, като то е основен начин на спестяване за стотици милиона хора в третата най-голяма азиатска икономика.
Търсенето на злато се повиши с 9% през 2017-та година до 726.9 тона, след като търсенето на бижутерийния бизнес, се повиши с 12% на годишна база.

Сериозен проблем пред бизнеса е нелегалния внос на злато. Според статистиката на страната, през изминалата година е било внесено нелегално злато в размер на 120 тона. Същото количество се очаква да влезе контрабандно и през тази година.