Forexnews.bg
Златото с трети пореден спад ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 07 Февруари 2018 09:49

gold-platinum-comparisonЦената на златото се понижи вчера, което бе третата му поредна сесия със загуба. При това, въпреки спада на акциите и индексите.

Златото с доставка през април се понижи със 7 долара, или 0.5% до 1 329.50 долара за унция, след спад в понеделник. По-рано през деня, цената на златото се повиши до 1 349.30 долара за унция.

„Няма гаранции за повишение на златото, когато цените на активите падат. Всъщност, металът може да се понижи, следствие на разпродажби от портфолио-мениджъри, които закриват позиции, за да покриват загуби от други позиции“, според Адриан Аш, директор на BullionVault.

“Но това е част от ролята на златото като застраховане, защото предлага дълбока и уникална ликвидност.“, коментира още анализаторът.

Щатските акции, регистрираха известно повишение във вторник, след изключителните разпродажби в петък и понеделник, когато бе регистрирано и най-голямото дневно понижение на индекса Dow в историята му. Индексът загуби над 1 100 пункта, в първия ден на новата седмица.

Въпреки понижението на активите, златото не играе функция на спасителен актив, защото няма реална паника на пазара, според Наеем Аслам, главен пазарен стратег в ThinkMarkets.

Според експерта, ако паниката на пазара бе фактор, то трябваше да видим изключително силен ръст в цената на златото и останалите благородни метали.

В допълнение, силата на долара, също нарани представянето на златото и останалите активи.

Лихвите по 10-годишните облигации се търгуват при доходност от 2.77%, спрямо 2.794% в понеделник.